Нашето отечество България

 

 

 

Начало

История на проекта

Цели на проекта

Сайтът

Мегалитната култура

Мегалитите

Съвременни данни за мегалититге на Балканите


 

 

 

 

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ - стр. 1

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ -стр. 2
(долмени в Сакар и Източни Родопи)

МЕГАЛИТИ В ГЪРЦИЯ

МЕГАЛИТИ В ТУРЦИЯ

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ - ЦИКЛОПСКИ ЗИДОВЕ
Циклопски зид в Кабиле до Ямбол (КОД CW-002/BG)

пътна карта

Гугъл карта
Мястото на циклопските зидове е отбелязано със синьо кръгче.

Кабиле
На приложената карта в жълто са оцветени скалите на светилището на самия връх, около него в зелен цвят са начертани останките от най-древните тракийски циклопски зидове. В бяло са представени разкритите обекти от римско време: военни лагери, складове, терми, базилика.

Любомир Цонев

каменен зид

циклопски зид

каменни блоковеСнимки Любомир Цонев, 2009г.

ГОРЕ

Местоположение

На Зайчи връх - върха на хълма в археологичния резерват Кабиле, северно от Ямбол.

Локализация

Азимутална ориентация

Информация

На самия Зайчи връх са оцелели няколко прекрасни циклопски зида, които са очертавали укрепената част на тракийския град Кабиле, играл значителна роля в тракийската история на юг от Балкана. Циклопските зидове са изградени от доста големи и грубо обработени блокове, които са далеч от добрата паралелопипедната форма, но това не им прачи да формират много внушителна защитна стена. Зидарията е суха. За жалост са оцелели само най-долните 2-3 реда камъни от стените на укрепеното място. Те обграждат и тракийското скално светилище на Кибела-Артемида (ХV-Х век пр.Хр.), за което се смята, че има археоастрономични характеристики. Няма надграждане от по-късни епохи, дори от римската.

Особености

Тракийският град Кабиле възниква в края на ІІ и началото на І хил.пр.Хр. В началото на ІІІ век пр.Хр. при царете Спарток и Скосток Кабиле става столица на южнотракийската държава. През ІІІ и ІІ век пр.Хр. е единственият град от въртешността на Тракия със собствено монетосечене. Има интензивни търговски връзки с тракийски градове (Севтополис) и с целия Егейски район. Коритото на Тунджа е било навремето доста по-близо до Кабиле и брегът е бил удобен за пристан на леки речни съдове.

Разрушен е в 72 г.пр.Хр. от римските войски начело с Марк Лукул, след което се превръща в един от най-важните римски военни лагери в Тракия. В 313 г.сл.Хр. Кабиле става епископски център. Окончателно е разрушен от аварите в края на VІ век сл.Хр. От ХІ до ХІV век върху развалините на античния град съществува малко средновековно селище.

Вид и хронология

Циклопски зид.

История

Опазване

Привлекателен и добре оформен атрактивен обект. Достатъчно е поне да се поддържа, да не обраства с паразитна растителност. Особено вредно е, ако се допусне в скалните процепи да израстват цели дръвчета, понеже те ще напукат зидовете. Нужна е и информация за посетителите.

Издирил, проверил

Литература

Не са известни публикации.

Ателие "DIGITALISIMUS" - изработка на сайтове, SEO, поддръжка