Нашето отечество България

 

 

 

Начало

История на проекта

Цели на проекта

Сайтът

Мегалитната култура

Мегалитите

Съвременни данни за мегалититге на Балканите


 

 

 

 

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ - стр. 1

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ -стр. 2
(долмени в Сакар и Източни Родопи)

МЕГАЛИТИ В ГЪРЦИЯ

МЕГАЛИТИ В ТУРЦИЯ

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ - КВАЗИМЕГАЛИТНИ ОБЕКТИ
Експедиция с клуб "Ленд Ровър приятели - България" за прочистването на пътя до храма

Клик върху всяка снимка ще я увеличи.

Ленд Ровър Дискавъри

експедиция

път към храм

растителност

храсти

рязане

ГОРЕ

Преди десет години в България почна да се формира малка група ентусиасти от София, Пловдив, Бургас, Шумен, която се самоопредели като „Любители на мегалитите в България”. Те създадоха и сайта, посветен на мегалитите в България и на Балканския полуостров по-общо. Групата си постави като основна цел да издирва и популяризира мегалитните и квазимегалитните обекти у нас от периода ХІІ – VІ век пр. Хр. Измежду тях вероятно най-старият и уникален за Източна Европа е подземният храм-кладенец при с.Гърло, Брезнишко.

Той бил открит в 70-те години на ХХ век от Димитрина Митова-Джонова. През 80-те години на ХХ век бил подложен на доста несполучлива реставрация и бил покрит с масивен предпазен навес. После храмът бил напълно занемарен от институциите, които по принцип трябва да поддържат археологичните недвижими паметници у нас, изоставен без всякаква защита срещу злосторници и иманяри. Нито самият обект, нито пътят към него бяха маркирани. Въпреки това храмът-кладенец оцеля до днес като силно привлекателен и ценен археологичен паметник.

В началото на ХХІ век горският път към храма вече бе много гъсто обрасъл с паразитна растителност, което правеше достъпа към него изключително труден. Същевременно в 2007 г. тежкият прогнил навес се срути над самия паметник, за щастие без да го разруши. Групата „Любители на мегалитите в България” години наред търсеше изход от тежката ситуация за спасяването на обекта. В рамките на тези усилия през 2012 г. групата се обърна за помощ към клуб „Ленд Ровър приятели - България” с молба за помощ. Клубът се отзова с готовност и извърши великолепна работа, за което сме му безкрайно благодарни. Клубът осъществи внимателното и грижливо почистване на горския път към храма и на тежките прогнили греди, изпопадали около обекта. Така подземният храм при с. Гърло стана отново достъпен за любознателни туристи.

Групата „Любители на мегалитите в България” специално благодари на клуб „Ленд Ровър приятели - България” за незаменимата и неоценима помощ и се надява на добро сътрудничество и в бъдеще. Понеже старинните паметници в България ще продължат да разчитат не само на институции, но и на добросърдечни и отзивчиви любители, за да продължат да живеят и да ни вълнуват.  

Л. Цонев, основател на групата „Любители на мегалитите в България”, януари 2013

 

Бел. адм. - за експедицията може да прочетете, като последвате линка експедиция с Ленд Ровър.

Ателие "DIGITALISIMUS" - изработка на сайтове, SEO, поддръжка