Нашето отечество България

 

 

 

Начало

История на проекта

Цели на проекта

Сайтът

Мегалитната култура

Мегалитите

Съвременни данни за мегалититге на Балканите


 

 

 

 

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ - стр. 1

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ -стр. 2
(долмени в Сакар и Източни Родопи)

МЕГАЛИТИ В ГЪРЦИЯ

МЕГАЛИТИ В ТУРЦИЯ

МЕГАЛИТИ В БЪЛГАРИЯ - МЕНХИРИ
Девташлари в източната покрайнина на с. Царев брод, Шуменска област (КОД GM-008/BG)

царев брод
Карта на района. Групата менхири при с.Царев брод е белязана със синя точка и стрелка.

Девташлари
Гугъл снимка. Групата менхири при с.Царев брод е оградена със син кръг.

менхири
На тази Гугъл-снимка се виждат както повалените все още цели менхири, така и начупените, чиито парчета най-често лежат едно до друго в тревата.

Рулетката върху всички снимки е с дължита 1м.

менхир
Сн. Любомир Цонев, 2010г.

повален менхир
Сн. Любомир Цонев, 2010г.

Любомир Цонев
Сн. Любомир Цонев, 2010г.

разпръснати менхири
Сн. Любомир Цонев, 2010г.

парчета от менхир
Сн. Любомир Цонев, 2010г.

ГОРЕ

Местоположение

В източната покрайнина на с. Царев брод, Шуменско

Локализация

 

Азимутална ориентация

 

Информация

Групата менхири при с.Царев брод е оцеляла до днес във вида, който е фотодокументиран от К. Шкорпил в 1905г. в документалното приложение към сборника „Абоба-Плиска”. Поляната е силно обрасла с паразитни храсталаци, но, слава Богу, поне менхирите досега не са били унищожени.

Особености

Нито един не е запазен изправен в оригинално положение. Някои са цели, а при другите личи брутален опит да бъдат разрязани на 3-4 части по дължина, вероятно за да бъдат по-лесно пренесени за някакво друго използване, но после тази идея е била изоставена. Тази намеса е станала още преди Шкорпил да ги фотографира в 1905г.
Всичките са еднотипни - вретеновидни, грубо, но грижливо оформени и заоблени, макар и не като правилни цилиндри. В горната си половина обикновено са леко заострени, а долу са с по-голям диаметър 0.5-0.7м. Изглежда, че са стърчали над земята типично 1.7-2м, а ако добавим поне 0.5м забиване под земята, дължината им е била около 2.5м.

За жалост дори от Гугъл-снимката не може да се заключи определено доколко това са всичките менхири в оригиналната група и дали тя е имала някаква подредба.

Вид и хронология

Менхири. Девташлари.

История

Опазване

Посещението на тази група от доста едри и, бих казал, типични, менхири е изключително романтично преживяване. Те определено напомнят по размери класическите менхири в Карнак, Франция.

Засега не личи да се полага някаква грижа за тях, но дано поне и за в бъдеще да си останат там и никой да не ги унищожава. Естествено, би било добре Шуменският музей да уреди разчистването и експонирането на всичките мегалитни паметници в района, както и да ги популяризира, без, разбира се, да заблуждава публиката, че са дело на ранните българи, понеже такава връзка в никакъв случай не може да се смята за доказана. Това дело не изисква особени инвестиции, изисква главно съпричастие и осъзнаване на културната ни отговорност към идните поколения.

Издирил, проверил

Литература

Карел Шкорпил - „Абоба-Плиска”, изд. на Руския археологичен институт в Константинопол, 1905г. (документалното приложение)

1 2 3 4
Ателие "DIGITALISIMUS" - изработка на сайтове, SEO, поддръжка